logo logo logo kontakt 

Priročnik za slovenske delavce v Avstriji

Priročnik za slovenske delavce v Avstriji je prvi taki v slovenskem prostoru, ki sistematsko obravnava pravne in druge probleme zaposlovanja slovenskih delavcev v Avstriji. Namen je približati in povečati dostopnost in preglednost avstrijskega trga zaposlitve

Po podatkih je namreč v Avstriji zaposlenih okrog 25.000 Slovencev. Od teh nekateri  razmišljajo o menjavi zaposlitve. Poleg tega narašča interes pri iskalcih zaposlitve. Avstriji namreč nudi delavcem dobre možnosti zaposlitve. Ker gre za drugo državo, morajo biti delavci pozorni na številne pravne pasti.

Predpisi avstrijskega delovnega in socialnega prava so zelo obsežni in razvejani. V tem priročniku so poenostavljeno predstavljene najpomembnejše pravice, pogoji in roki, ki jih mora delavec upoštevati. Zaradi zahtevnosti in težje predstave so v vsakem poglavju navedeni primeri, ki omogočajo vsakemu delavcu lažje razumevanje.

Plačevanje davkov je ena izmed najpomembnejših obveznosti vsakega delavca. Kršitev in neupoštevanje davčnih predpisov ima lahko težke finančne posledice. To je še posebej pomembno pri delavcih migrantih, kjer imata tako Slovenija kot Avstrija pravico do obdavčitve dohodka iz zaposlitve. Ukvarjanje z birokracijo finančnih organov zna biti za marsikoga zelo naporno in nadležno opravilo.

prirocnik prva stran odpri

pdf logoPriročnik za slovenske delavce v Avstriji